Monday, December 28, 2015

Ekipi i Manderina Promotions, ndër 10 personalitetet e Tiranës për vitin 2015


"Mund të bësh gjëra të vogla me dashuri të madhe". Kjo thënie brilante e Nënë Terezës ka shoqeruar  projektin Visit Tirana, të cilin Manderina Promotions e ka nisur me shumë dashuri. Ky projekt dhe ekipi i Manderines u nderuan nga Bashkia e Tiranës me Çmimin "Personaliteti i Vitit 2015" që shkoi për administratoren e kompanisë, Alma Gerxhani.
Alma Gerxhani duke terhequr cmimin per Manderina Promotions
Projekti Visit Tirana është një nga projektet dhe punët e shumta që ka nisur Manderina Promotions, një biznes i ri prej më shumë se një viti në treg, por që ka arritur të spikasë falë energjive, punës së palodhur, cilësore dhe vullnetare për të promovuar turizmin në Tiranë e Shqipëri
Në eventin e organizuar dje në qendrën Teen në Tiranë, kryebashkiaku i Tiranës Erjon Veliaj ndau 10 çmime për njerëz jo shumë të njohur për mediat, por që sipas tij janë 'heronjtë e vërtetë të qytetit'.

Alma Gerxhani dhe Eva Kushova me kryebashkiakun z. Erion Veliaj
"Po themelojmë një mënyrë të re të menduari se kush janë realisht heronjtë që na frymëzojnë çdo ditë... Po rritet një brez tjetër që tek cdo problematikë sheh një mundësi për të shërbyer, një mundësi për të bërë diçka krijuese, dhe për të mobilizuar të tjerë, dhe unë besoj se nga kjo kategori vijnë heronjtë tanë që vlerësohen sot", - tha kryebashkiaku Erion Veliaj.
Teksa prezantoi Alma Gerxhanin, si personaliteti i vitit 2015 me motivacionin 'për promovimin e turizmit në qytetit të Tiranës përmes portalit VisitTirana, z. Veliaj u shpreh se vlerëson lart punën e palodhur të stafit te Visit Tiranes, per promovimin e Tiranes, edhe ne kohen kur stafi i Bashkise se re sapo kishte filluar pune dhe nuk dinte nga t'ia niste, edhe gjate muajve te veres kur pakkush bënte lajme për Tiranën. Një punë krejt vullnetare, pa asnjë mbështetje financiare, theksoi ai.
Znj Gerxhani duke falenderuar Bashkinë e Tiranës për këtë çmim simbolik  u shpreh se në 2016  bashke me kolegen e saj Znj. Eva Kushova do ta vazhdojnë  projektin dhe do kthejnë në një institucion për të promovuar çdo gjë të bukur dhe me vlerë për Tiranën.
10 personalitetet e Tiranes per 2015

10 personalitetet e vitit 2015  te vleresuar nga Bashkia Tirane  me motivacionet perkatese janë: 
 1. Ened Mato me 'Eco Bicycle' dhe iniciativat e tij per Ditet pa Makina.
 2. Julia Sinanaj me 'Koperativa 87' per organizimin e eventeve biofood ne fshatrat e Tiranes
 3. Enid Mero me 'Mountain Bike per promovimin e zonave rurale e malore te Tiranes.
 4. Alma Gerxhani me motivacionin "Për promovimin e turizmit në qytetin e Tiranës, nëpërmjet faqes projektit VisitTirana
 5. Sadik Malaj (pas vdekjes) per aktivitete multifunksionale per turizmin ne Tirane.
 6. Helidon Haliti per organizimin e Bienales se pare te Akuarelit Tirane.
 7. Klodeta Buzi per themelimin e Akademise Hollywood, ku pergatiten talentet e reja muzikore.
 8. Ilir Haxholli e Arber Hajdari per nismen #FundjavaNdryshe per ndihmen e njerezve ne nevoje.
 9. Desli Shahini per projektin 'Jemi Njesoj' me personat qe kane probhleme ne te folur e degji
 10. Shkelzen Dunisha për pastrimin e Liqenit Artificial të Tiranës.
***
Manderina Promotions team, among Tirana 10 Personalities of the year 2015

"We can do small things with great love"--this brilliant quote of Mother Theresa has accompanied VisitTirana project of Manderina Promotions from its start.  The team of Manderina Promotions and this project was awarded "Personality of the Year 2015!"
This is one of projects that Manderina Promotions, a new business,  is running among other works , The quality, consistency and hard work  of the team of Manderina Promotions made this project visible  in Tirana and beyond. In an event organized by Tirana Municipality, the Mayor Mr. Erion Veliaj announced  10 Personalities of year 2015, hard working people, which he referred as "city's heroes"  
"We are establishing a new way of thinking on who are the real heroes of our city, those who inspire us with their work. A young generation is growing in Tirana, people that in every problem can see an opportunity to help and do something which is creative; people who are able to mobilize others in doing the same, and I believe that the people that I am presenting to you today belong to this category- said Tirana Mayor, Mr. Veliaj in his opening speech.

While presenting Mrs. Alma Gerxhani, as one of the personalities 2015 for promoting tourism in Tirana through Visit Tirana project, he expressed his appreciation for the restless work the team did, through all time, even on summer vacation. The work was totally volunteering,with no financial support from Municipality so far. 
Mrs Gerxhani thanked the Municipality for the award and declared that together with her colleague Mrs. Eva Kushova will continue to grow the project during 2016 in order to promote every good value of Tirana. 
Here is the list of 10 personalities of the year 2015 with the respective motivations: 
 1. Ened Mato with  'Eco Bicycle' social movement and Car Free day initiatives .
 2. Julia Sinanaj with 'Koperativa 87' for organizing  biofood  events in Tirana's villages 
 3. Enid Mero with 'Mountain Bike for promotions rural areas of Tirana.
 4. Alma Gerxhani for promoting tourism in Tirana, through project VisitTirana
 5. Sadik Malaj (after death) for organizing multi functional tourism activities in Tirana 
 6. Helidon Haliti for organizing the first watercolor biennial 2015 in Tirana
 7. Klodeta Buzi for founding the Hollywood Music Academy in Tirana 
 8. Ilir Haxholli & Arber Hajdari  for their initiative #FundjavaNdryshe  (A different weekend) helping people in need.
 9. Desli Shahini for the project 'We are equal' for helping disabled people.
 10. Shkelzen Dunisha for the project of Cleaning Tirana Artificial Lake.
Follow Visit Tirana on Twitter:  https://twitter.com/VisitTiranaFriday, December 18, 2015

Manderina Promotions, në takimin e grave sipërmarrëse

Manderina Promotions mori pjesë në takimin e Grave Sipermarrëse, te organizuar në qytetin e Durresit nga Albanian Innovation Accelerator- AIA. Në këtë takim ishin të pranishme gra të biznesit nga Tirana, Durresi, Shkodra etj. të cilat me pasion e guxim kanë ndërmarrë iniciativa të sukseshme pavarësisht sfidave që hasin në realitetin e ashpër shqiptar.

Manderina Promotions ndau me gratë pjesëmarrëse eksperiencën e vet të re në biznes dhe theksoi rëndësinë dhe domosdoshmërinë që ka prezenca online e gjithë bizneseve të grave shqiptare. Sot nuk është shumë e nevojshme të qëndrosh gjithë ditën në dyqan apo në biznesin tënd me orare të zgjatura, ndërkohë që dyqani yt mund të jetë online dhe mund të krijojë të ardhura dhe kur ti nuk je aty. Biznesi online është 24 orë i hapur dhe nuk është lokal por ndërkombëtar, pasi mund të shihet në cdo cep të globit.

Manderina Promotions ofron për gjithë bizneset kryesisht të vogla e të mesme, që të rrisin imazhin e tyre, të promovojnë produktin apo shërbimet në gjithë kanalet e komunikimit që ekzistojnë sot, offline dhe online.
Në fund të takimit, u ra dakord që gratë sipërmarrëse të mentorojnë njëra-tjetrën në fushat ku ato janë eksperte. Gratë falenderuan AIA dhe zonjën Julia Goga për këtë iniciativë për t'u ardhur në ndihme grave shqiptare, permes mentorimit,(dhenies se ideve) se si ato t'i rrisin bizneset e tyre.

Friday, December 4, 2015

No page likes in Facebook? Get used to visits! / Nuk keni me pelqime ne Facebook? Mesohuni me vizitat ne faqe.

Probably you have noticed that Facebook has changed its insights, from page likes to page visits. It is also to adapt to user behavior. Nowadays, we hesitate to do like for everything we see and our behavior has changed. Back in June, we were more willing to like pages and posts, but with so many pages and posts that we come across daily, we choose to lay back navigating and not taking any action.
Fan Page managers used to measure their page success through number of likes, which is indeed a real indicator of progress. But Facebook do no longer report number of new likes, because as a matter of fact, number of likes in some cases are decreasing or stagnant, It's a strategy not to delude page managers  so 'the smart" Facebook reports now only page visits,  total reach, and even message response rate, to make page managers work harder for more engagement in their pages.
Ndoshta e keni vene re qe  Facebook ka ndryshuar statistikat e tij per faqet, dhe nuk jep me Likes (pelqimet), por vizitat ne faqe. Kjo behet dhe per t'iu pershtatur sjelljes se vizitoreve. tashme ne hezitojme te bejme like per faqet dhe postimet qe shohim dhe sjellja jone ka ndryshuar. Para pothuaj 6 muajsh, ne qershor, ne benim me pelqenim me shume postime dhe faqe, por me kaq shume faqe dhe postime qe na dalin perpara, thjesht zgjedhim te zmbrapsemi dhe te  vezhgojme, por pa ndermarre ndonje veprim konkret.

Menaxheret e faqeve ne facebook ishin mesuar te masnin numrin e pelqimeve, qe per hir te se vertetes eshte indikator progresi i prekshem. Por Facebook nuk e raporton me kete, sepse nuk ka c'te raportoje, numri i likes mund te jete duke zbritur ose qendron ne vend.  Eshte nje strategji qe te mos zhgenjeje dhe menaxheret e faqeve, keshtu Facebook "i zgjuar" raporton tashme vizitat ne faqe, shikimet e postimit ne total dhe tashme dhe pergjigjen ndaj mesazheve, qe t'i beje menaxheret te punojme me shume, per me shume angazhim.
Monday, November 23, 2015

Manderina Promotions interview at StartUs Magazine Europe/ Interviste tek revista Europiane per startups

In today’s interview we spoke to Alma Gerxhani from Manderina Promotions, an Albanian PR & Digital Marketing agency ready to get their story told. Learn more!

Describe Manderina Promotions in 50 words or less.Manderina Promotions, founded in 2014, is a Digital Marketing and PR Agency startup inTirana, Albania. We offer digital services to SMEs in Tirana aiming to build a solid presence through all channels for them. We combine experience in journalism and PR with deep knowledge in digital marketing to create unique and engaging content and distribute it in the right channels.
Why did you decide to pursue your own dreams rather than someone else’s?

Since my graduation I have been working for different companies, in numerous positions: teacher, journalist, online editor. After my MSC in ePublishing in London, I came to work as a communication specialist at Tirana Airport and the last job I had was as a PR consultant for the Council of Ministers in Albania. Even though they were quite high responsibility roles, I felt like I had boundaries in applying my knowledge.

To follow your own dream is hard, but it is so motivating and makes you feel complete, so that you really want to try. You have no boundaries in creativity and imagination, but then you need to be focused and have managerial skills to test and reshape your idea so that you can make money out of your expertise. I teamed up with Eva Kushova, an experienced journalist and media adviser, who is exceptional in creating content, offline and online. We complement each other, so this was a great factor pushing me towards entrepreneurship.

7 years from now: How did your startup change the world?

Well, that’s a big word to say. At Manderina Promotions we can’t pretend to change the world, but the life of some people, through helping their businesses to succeed in a new area of technology.

Nowadays brand reputation and client relations online are a two-way-communication: there are endless examples of big companies, squeezing or even failing, because of not adapting their business model to new technologies. We haveshifted now from traditional marketing like leaflets and flyers to online presence, website and social media advertising. Businesses all over the world caught by surprise are quickly adapting these major changes, while the majority of Albanian businesses lag behind. We will help SMEs not only be there, but succeed and turn their online channels into productive ones.

In what ways do you measure your success and how do you make sure you don’t lose track?

There are two ways: the number of the new clients, and the satisfaction of existing ones. We monitor our performance daily and we report to our clients monthly. We use analytics and insights to monitor our clients’ presence online and our work results. We try to stay focused on what we are doing best. It’s been only one year, and people are starting to know our name. Due to our online and offline image we are getting more requests for cooperations from companies of different sizes.

Describe your typical working day from coming to the office to leaving it.
They are never the same! But in general I start very early. First thing is checking and replying to urgent emails and then I sit down with my partner to discuss each client’s plan for the day and divide tasks. She takes care of catching the latest news and interactions we have going on in social media channels and create unique engaging content for each of them. Besides several websites, we maintain dozens of social media channels for several clients in different industries. Meanwhile I go through my to do list and I do some website update / coding / design. We use a web based program for organizing our work. It is very useful and productive, especially when I prepare my to-do list the day before.

After a quick lunch I do some reading / searching for ideas / possible clients / projects we can apply. I leave work at 4.30 or 5.00 pm to go home and spend the afternoon with my two children and husband. In the evening I do more reading (e.g. professional articles), attend online webinars or courses to keep up to date with a restless industry.

Already pivoted? Did customers use the service like you imagined it in the beginning?

We have a few clients already, they are happy with our service, but it took us time and energy to approach them and convince them of the value of our services and the difference in quality of our service compared to others. The process of approaching new clients is the most challenging for a new business. We are going slowly, but secure. We are constantly listening to our clients, adapting and reshaping our services in order to better meet their needs.

SMEs are operating in an unstable market and some of them are in on edge of surviving. So our work is to make them aware that if they do not invest in differentiating themselves from the competition today, their sales will go down and down. Is necessary for them to allocate a small budget on image building so that they can succeed tomorrow. While big companies, that already have budget are established, SMEs need a specialized and ROI service, a niche, and that is where we want to enter the game. We have data to prove that our clients who trusted our service have achieved a better image and sales in the long run. Furthermore, we have offered training to our client’s team so that the results are measurable and we succeed in our intervention.

Bootstrapped or financed: What fuels your startup now and what will in the future?
I was working as marketing manager at Albania Holidays, an incoming tour agency. At that time I realized that there was a greater need for professional marketing services, and I could do the same work for more businesses. When I left, we agreed to outsource all the work I was doing there as marketing manager, to Manderina Promotions making this transition smooth. A year from later, we cover basic costs now, are self-sustainable, but need to grow and open new projects and possibly hire 1-2 juniors. These are good signals of growth.

With ferocious competition and a booming trend to build new companies: How do you make sure you don’t get lost in the shuffle?

That is the most difficult part, because everybody pretends to know the digital world. On LinkedIn there are 30 companies or individuals in Albania who pretend to do media and marketing, and almost 70% of them have a non-working website. On the other hand businesses tend to outsource services to people in their network not making a proper search for professionals, and they usually judge only by the price.

Another problem for businesses in Albania is that they want to have quick earnings today, and don’t look for a long-term solution. The typical situation is that businesses have a website but don’t use it because they don’t know what to do with it. Even big companies have dormant accounts on Twitter, Linkedin or other channels but don’t have a proper strategy to unlock their potential. Our challenge is to first educate SMEs about the need for these services and then take this to another level, with the final aim to increase visibility and make online channels profitable. On the one hand we are active in professional groups and trying to establish ourselves as an authority in the field by publishing professional articles to our blog and by sharing in LinkedIn professional groups and taking part in discussions.

What do you look for in team members?
Be professional and focused, but especially I want my team to love their work and never stop learning, reading and invest in their professional growth. Above all I ask them to be trustful.

Why would a talent join your team?

Our policy is to offer everybody the possibility to grow inside our company, be dynamic and flexible. We really want to work as a team and contribute equally to the success of the company. We tend not to have distance between the owner and employee.

What was your most memorable moment so far?When we won the Protik Startup Accelerator in Albania. Manderina Promotions was one of the three companies that was awarded this prize. We profited from some high level consultancy in law and finance, as well as networking possibilities and exposure. We also were featured in the media for our business idea.

What advice would you give fellow founders for their startup?Have the courage to go there and test yourself. If you succeed, you will feel just great and accomplished. If you fail you can go back and work for others anytime, as you surely are a well-educated and qualified person, since you feel to start something on your own.

Anything you would like to add?Thank you very much for this interview. It is great to find other startups in this network. Reading their interviews makes us think we are not alone:-)


First Published at StartUs Magazine : http://magazine.startus.cc/startus-presents-manderina-promotions/

Tuesday, November 17, 2015

Good news: Zero taxes for startups in Albania

A good news comes for all startups and small businesses in Albania, whose annual turnover is between 0 – 5.000.000 Albanian lek, (about 36 000 euro). They will pay no taxes at all from 1 January 2016. The Prime Minister of Albania Edi Rama in a press conference said: “All businesses that have an annual turnover no more than 5 000 000 lek, in a fiscal year, will not pay any tax”. This will be a great help for small business to bust their activities and to hire people. The great measure of Albanian Government will offer a favorable environment for small enterprises and startups in Albania to make them competitive in the region, while creating new jobs.
Minister of Economic Development, Tourism, Trade and Entrepreneurship Arben Ahmetaj said in a interview that about 83 000 business will profit for the new measure for tax free.


**
Jo taksa për start-ups dhe biznesin e vogel

Një lajm i mirë vjen për gjithë bizneset e reja (start-up) dhe bizneset e vogla me xhiro vjetore nga 0 deri në 5 milione lekë (te reja). Taksat për këto biznese qe nga 1 janari i 2016 do jenë zero. Kryeministri i vendit z Edi Rama në një konferencë për shtyp u shpreh se gjithë bizneset me xhiro vjetore jo më shumë se 5 milionë lekë, nuk do paguajnë asnjë taksë. Kjo do jetë një ndihmë e madhe për bizneset e vogla dhe startup që të rrisin aktivitetet e tyre dhe të punësojnë njerëz.

Kjo masë do ofrojë një mjedis të favorshëm për bizneset e vogla në Shqipëri duke i bërë ata konkurues në rajon, ndërsa krijojnë dhe vende të reja pune.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, tregtisë dhe sipërmarrjes z. Arben Ahmetaj deklaroi në një intervistë se nga kjo masë do të përfitojë 83 mijë biznese.

Thursday, November 12, 2015

Manderina Promotions në Forumin "Smart Balkans"

Manderina Promotions mori pjesë sot në takimet ‘Biznes me Biznes’ (B2B) në forumin “Smart Balkans” , të zhvilluar nga Konfindustria Shqiptare, në Hotel Tirana International. Manderina Promotions prezantoi në një kënd të veçantë shërbimet e saj "dixhital marketing" që synojnë të ndihmojnë bizneset për të rritur fitimet e tyre. Ky forum mblodhi së bashku kompani të ndryshme, kryesisht italiane dhe shqiptare në fushën e teknologjisë dhe zhvillimit të bisnesit të zgjuar dhe efiçent. Manderina Promotions u përzgjodh si pjesëmarrëse në këtë forum nga AKTI (Agjencia e Kërkimit, Teknologjisë dhe Inovacionit). Është e rëndësishme që bizneset shqiptare të adoptojnë zhvillimet teknologjike dhe inftrastukturën dixhitale, pasi ato nuk janë më luks, por domosdoshmëri që rritin direkt biznesin dhe fitimet e tyre.Tuesday, November 3, 2015

E-mail marketing- is it effective?/Marketingun me email- a eshte efektiv?

Email marketing from business in Tirana- Are they effective?

We are all witnessing our inbox full of irrelevant emails with content we have never subscribed. We are spammed also by offers and email marketing campaigns from Albanian businesses. It looks like many businesses in Tirana have chosen to pay for email marketing. But is it effective? I came across some data of an email marketing campaign, that I paid.

The provider claims to send the email to 100,000 email addressees from which they succeed to sent in 50,000 as reported in their delivery report and only 2-4 % people open it. This is only a quantity result, but they are not targeted and thus not interested in the product.

 So a business pay 100 Euro. What does a business get in return? 

Exposure? A bit, if the email has a very memorable content. 


What about requests/email? Not even a single email. It could be OK to a certain point for the exposure of a new restaurant/bar. But I don't think it works for professional services or B2B business. As digital marketers we would suggest other marketing channels, more effective and more targeted. Social media platforms like Facebook, Twitter, Linkedin offer very good marketing opportunities with a very good targeting options according to interests, age, location. Results are much better, because the message will be displayed to the relevant people and it creates a loyal audience afterward for other messages. And this is the advantage of these platforms compared to email marketing, where there is no commitment and nothing remains.
Sa efektive jane fushatat e marketingut me email ne Shqiperi

Jemi te gjithe deshmitare qe kutia jone postare mbushet me email-a që nuk na interesojne dhe per te cilat nuk jemi abonuar. Na dergohen oferta te ndryshme elektronike edhe nga bizneset shqiptare. Duket sikur shume biznese ne Tirane po e perqafojne kete forme marketingu. Po a eshte efektiv? Po ju jap një shembull te rezultatit qe jep 'email marketing' te cilin e kam konstatuar personalisht.

 Ofruesi te cilin e kam paguar për këtë shërbim, reklamon se e dergon ne 100,000 adresa. Nga këto ne raportin final rezulton te jete derguar tek pothuaj gjysma, pra 50,000 dhe 2-4 % e personave e hapin e-mailin dhe shohin reklamën e paguar. Por kjo eshte vetem rezultat sasior, se ata perdorues nuk jane realisht te interesuar per produktin. Per nje sherbim te tille nje biznes paguan rreth 100 Euro.  Por cfare merr nje biznes ne kembim?

Ekspozim? Në fakt jo dhe aq, vetëm nese emaili ka nje permbajtje apo nje dizajn qe godet.

Po kerkesa/email nga kompanitë apo individët e interesuar për shërbimin tim? Pothuaj asnje. Ky shërbim mund te jete ok deri ne njefare pike per një biznes te ri te nje natyre si bar/restorant/ butik etj, ku ndërthuren interesa qe konvergjojne me nje audience te gjere. Por nuk mendoj se eshte i pershtatshem per nje biznes profesional, ose B2B (business to business). Si profesionistë në digital marketing, për bizneset serioze dhe më profesionale, do ju sugjeronim te tjera kanale marketingu, më te targetuara dhe me efektive. Mediat sociale si Facebook, Twitter, Linkedin ofrojne mundesi shume te mira marketingu me targetim shume te sakte, sipas interesave, moshes, vendodhjes etj. Dhe rezultatet sigurisht qe jane me te larta, sepse reklama u shfaqet personave qe kane interes dhe keta njerez kthehen ne ndjekes dhe audience fikse( loyal) per te tjera mesazhe marketingu ne vazhim. Dhe ky eshte avantazhi tjeter i ketyre plaftormave ne ndryshim nga email marketing, ku nuk ka angazhim dhe nuk mbetet asgje.

Friday, October 23, 2015

Manderina Promotions merr mbështetje nga AIDA

Manderina Promotions firmosi sot një marrëveshje me Agjencinë Shqiptare për Zhvillimin e Investimeve (AIDA) për mbështetjen e sipërmarrjeve të reja Start-up. Ky fond subvencionon financiarisht sipërmarrjet e krijuara rishtas, që kanë mbi një vit në treg. Manderina Promotions, një agjenci e re marketingu dhe PR në Tiranë, është ndër fituesit e  parë këtij fondi. Qëllimi i financimit synon përmirësimin e kushteve operuese të bizneseve të reja me synim krijimin e bazave për një zhvillim ekonomik të qëndrueshëm, si dhe krijimin e vendeve të reja të punës.


Manderina Promotions signed today a grant agreement with the Albanian Investment Development Agency. The grant supports start-up businesses in Albania, and applies to registered businesses with almost one year in operation. Manderina Promotions, a Digital Marketing and PR Agency in Tirana is one of the  first winners of this grant. The startup fund aims to support new businesses to improve their working conditions, thus creating a more sustainable growth and helping new businesses to create new jobs.

Tuesday, October 13, 2015

Marketingu ne mediat sociale ne Shqiperi


Ne ditet e sotme 90 % e menaxhereve te marketingut perdorin mediat sociale ne fushatat promocionale, 77% e 500 kompanive me te medha (fortune companies) kane llogari biznesi ne twitter dhe 70% e tyre kane faqe aktive ne Facebook sipas Fastcompany.com Po bizneset ne Shqiperi e kane adaptuar marketingun ne mediat sociale si pjese e strategjise se tyre te marketingut? Ende jo.


Forma me e perhapur e marketingut ne Shqiperi, duket te jete marketingu me email. Kjo ndoshta sepse eshte me i thjeshte. Krijon nje database emailash, te kategorizuar ose jo dhe me nje vlere qe varion nga 50-100 Euro e shperndan nje informacion te pergjithshem per biznesin apo nje oferte ne rreth 100,000 adresa. Deri ketu jemi ok, nese thjesht do te te krijosh nje ndergjegjesim per ekzistencen biznesit/ produktit apo nje oferte te re.

Por nga ana tjeter  nese gjykon si perdorues ne kutine tone postare vijne dhjetra emaila te tille, shpesh te patargetuar, dhe  ky email kthehet ne spam. Ne te vertete nuk dihet se sa konvertim (ROI) kane keto fushata dhe nuk krijohet ndonje lidhje me klientin.

Ne Shqiperi vihet re qe ka nje perpapje ne marketingun ne Facebook, shume pak kompani te medha kane filluar dhe ne linkedin, kurse twitter mbetet ende nje media e nenperdorur ne Shqiperi.

Forma te tjera te marketingut, ku nje biznes mund te reklamoje ne faqen e tij te Facebook apo ne llogarine e tij ne Twitter dhe Linkedin jane me te matshme dhe me te prekshme nga biznesi dhe shume te targetuara, por kryesorja, krijojne nje lidhje me te qendrueshme me brandin/biznesin. Audienca e fituar, mund te perdoret per shume mesazhe nga kompania, qofshin keto promocionale ose jo.

Friday, October 9, 2015

Je online, por s’ke strategji marketingu?

Marketing spend online and offline Source :  The Economist 
Ne Shqiperi megjithe aksesin ne internet dhe popullimin ne mediat sociale, bizneset ende nuk po e bejne pjese te strategjise se rritjes dhe zhvillimit te tyre, prezencen online. Pavaresisht indrustrise, prezenca online e biznesit eshte sot nje domosdoshmeri. Por ajo qe eshte e rendesishme eshte se cfare po i sjell biznesit tuaj kjo prezence online.

Pak biznese, per te mos thene asnje, kane nje strategji per permbajtjen dhe marketingun online (Content Marketing). E ne kohen kur feed/ teresia e lajmeve e burimeve qe ne ndjekim eshte e tejmbushur me informacion lind pyetja: si mund te terheqim vemendjen e audiences tone, si mund te rrisim komunitetin tone online? Per kete nevojitet nje strategji per permbajtjen apo (content marketing) e shkruar dhe kuruar qe duhet te permbaje mesazhet per audiencen specifike, shpeshtesine, kanalin e pershtatshem dhe kohen e duhur kur do percillet ky mesazh.

Dhe ne fund te dites, duhet monitorim i te gjitha aktivitetit tone online. Te gjitha plarformat jane te pajisura me analytics, te dhena dhe statistika per postimin tuaj qe ka patur me shume reagime/ komente/ likes/ reteweet. Analiza te ndihmon ta aplifikosh kete sukses dhe ta perseritesh.

Nga ana tjeter vlen te analizohet se cili nga burimet qe ju perdorni eshte me efektiv, twitter, Facebook apo instagram/pinterest? Sa nga keta vizitojne faqen (nepermjet Google analytics) dhe cilet jane vizitoret me cilesore, qe shpenzojne me shume kohe ne faqe dhe qe ndermarrin nje veprim. Ne varesi te kesaj analize duhet te veme me shume perpjekje ne ate kanal qe na sjell vizitoret cilesore. Pra nepermjet analytics shohim cfare kemi arritur dhe vendosim ku duhet te shkojme.

Manderina Promotions eshte specializuar pikerisht ne keto dy fusha: permbajtje dhe analize ( Content Marketing dhe Analytics). Pa nje permbajtje unike, dhe pa analizuar audiencen dhe rezultatet e prezences tende online, nje biznes nuk ka nje te ardhme online. Marketingu sot po zhvillohet me shume online, aty jane njerezit, vizitoret, klientet. Ne grafikun me siper nga The Economist shihet si kane ndryshuar shpenzimet per marketingun neper kanale te ndryshme ne vitet e fundit dhe marketingu online eshte ne rritje.

********************
Your business is online but have no marketing strategy ?

Despite the access to internet and population of social media channels, businesses in Albania still do not consider online marketing part of their growth strategy. No matter what the industry is, online presene of a business is a must. But the most important thing is what does this online presence bring to the business itself.

A few business, have an online content and marketing strategy. At the time when our feed is overloaded with information some questions arise: how can we draw our attention of  our audience, how can we grow our online community?  A content marketing strategy is needed for every business to succeed. It should be well written and well curated and should contain messages for the specific audience, as well as frequency of messages, the distribution channels and the suggested best time to give this message.

At the end of the day, monitoring of all online efforts is most needed. All platforms have their analytic dashboard on best post/tweet, number of likes/shares/re-tweets and the sentiment. By analyzing this data we understand what was a success, in order to amplify and repeat it and  what as failure, so that we can avoid.

An important aspect of such analysis which one of the sources was more effective in your communications: Twitter, Facebook  Instagram or Pinterest. How many of  our fans/ followers have visited our site (through Google Analytics)  and among them how many are quality visitors, those visitors who spend more time on site or take an action. Based on this analysis, we realize what is the best channel and we should put most of our efforts at the one who brings us more qualitative lead.  Put simply we see where are we so that we could decide were do we want to go.  

Manderina Promotions is specialized in these two fields: content  marketing and analysis. Without  unique content and  such analysis,  a business can not succeed online. Marketing is nowadays been moved online, as there are the people, the visitors and clients.  In the above graph by The Economist it is shown how the marketing spend has varied through years shifting from traditional channels to online channels, and online marketing spend is rapidly increasing.

Thursday, October 8, 2015

Si duhet te sillet media në raste krize?

Quhet ora e artë. Kaq është koha kur duhet reaguar për një krizë që shpërthen në media. Kjo sepse sot, me rritmin e medias sociale, lajmi përhapet me shpejtësi të jashtëzakonshme. Nuk ndodh më si dikur, në kohën e mediave tradicionale, ku lajmi priste deri sa mblidhej bordi drejtues për të vendosur publikimin, ose jo. Sa të mendohet një media prestigjoze, plaftorma të ndryshme në social media e kanë shpërndarë lajmin e tyre.

Kjo hyrje vlen për ngjarjet e futbollit mes Serbisë e Shqipërisë, për të cilat reagimi i mediave ka qenë i hallakatur dhe jo me nje politike te qarte editoriale, ku në radhë të parë të jenë interesat e vendit. Ngjarje të tilla kanë krijuar dy grupime: pacifistët, ata që duan thjesht lojën e bukur, dhe nacionalistët, ata që vazhdojnë ta trajtojnë Serbinë si armike, qe nga koha e luftës së Kosovës.

Si duhet të sillet media në këto ngjarje? Media, si pushtet i katërt, për vetë rolin e saj edukues i opinionit publik, duhet të jetë në anën e pacifistëve dhe nuk duhet t'i hedhë benzinë zjarrit.

Është tipik rasti i Ismail Morinës, ose njeriu-dron, të cilin vetë media e bëri hero. Nese gjithe mediat tona, do ta pershendesin  menjëhere dhe njezeri arrestimin e tij, tensionet nuk do ndiheshin aspak. Dhe lajmi se pari duhet të fluturojë në Twitter, që njihet si 'skaneri' i shekullit. Ne Twitter lajmi perhapet me sekonda. Nëse përdoret hashtag (#) i duhur, për të rrëzuar lajmin negativ, atehere beteja mediatike eshte e fituar. Aq më mirë nëse shkruhet anglisht dhe shoqërohet me foto që rrëzon gjithë alibitë e tjera.
Interesante ishte beteja e djeshme ku portale si 'Shqipëria ime' qe numërojnë 1 milionë fansa benin thirrje për trazira në Tirane dhe Elbasan. U deshën disa shkrime te ndrojtura' dhe pastaj së bashku (edhe pse vone) mediat serioze online si Top Channel, Balkanweb, Tvklan, ABC, OraNews, Vizionplus, Shqiptarja.com, Syri.net, Lapsi.al, Opozita, Birn, Javanews, Newsbomb etj, të rrezonin variantin kërcënues, dhe të rreshtoheshin pro rendit, sigurisë, dhe pro një lojë futbolli paqësore. Kjo frymë duhet t'i shoqerojë mediat tona edhe sot, edhe nesër, pavarësisht çfarë do ndodhë në ndeshjen e radhës. Të fituar duhet të dalin shqiptarët, toleranca dhe qytetaria e tyre. Dhe ketë imazh e ka në dorë media. Sekondat në momentin e një ngjarjeje, kanë shumë më tepër rëndësi se dhjetra shkrime e editoriale më pas.-Manderina Promotions, PR agency-