Friday, December 28, 2018

Mediat sociale: Cilat lulëzuan dhe cilat vdiqën në 2018?

Media sociale është mjeti më i fuqishëm në botën e sotme të marketingut dixhital. Pa mediat sociale, nuk është e mundur që bizneset të promovojnë markën e tyre dhe të arrijnë në nivel global. Ka një numër të platformave të mediave sociale në të cilat mund të promovoni markën tuaj, por jo të gjithë kanë të njëjtën vlerë. Më poshtë do të gjeni një listë me mediat sociale më të popullarizuara në përdorim global në 2018 

1. Facebook – 2.23 miliarde (perdorues mujor aktive)
2. YouTube – 1.9 miliarde (perdorues mujor aktive)
3. WhatsApp – 1.5 miliarde (perdorues mujor aktive)
4. Messenger – 1.3 miliarde (perdorues mujor aktive)
5. WeChat – 1.06 miliarde (perdorues mujor aktive)
6. Instagram – 1 miliarde (perdorues mujor aktive)
7. QQ – 861 million (perdorues mujor aktive)
8. Tumblr – 642 million (perdorues mujor aktive)
9. Qzone – 632 million (perdorues mujor aktive)
10. Tik Tok – 500 million (perdorues mujor aktive)

Cilat teknologji vdiqën ne 2018
Përveç listës së teknologjive më popullore për vitin 2018, po ju paraqesim edhe listën me 10 teknologjitë qe nuk ekzistojnë më dhe u mbyllën në vitin 2018.

1- Musical.ly, nuk ekziston më me këtë emër, pasi është blere tashmë nga Tik Tok, i cili ndodhet gjithsesi në top 10 e teknologjive më të përdorura, sidomos nga të rinjtë

2 Yahoo Messenger, jetëgjatësia e së cilit ishte 1998-2018, në ato kohëra kur nuk kishim akoma llogari në Facebook, por tanimë të gjithë jemi në messenger

3- Spotify Running, aplikacioni I cili të ndihmonte të vrapoje në ritmin e muzikës që dëgjoje. Na vjen shume keq që është mbyllyr. Me sa duket 2018 nuk ka qënë aq sportive!

4- Target Fetch, ishte aty për çdo rast që kishim nevojë për të blerë produkte rimbushëse për çdo pajisje që ishte e lidhur me Bluetooth. Me sa duket diçka që as nuk e kemi ditur që na duhej!

5- Canon Film Cameras, në kohën e fotografisë dixhitale, duket sikur nuk ka më nevojë për aparatet fotografike, kështu Canon ka zgjedhur mos t’i prodhojë më ato, edhe pse ka shumë njerëz nostalgjik të atij stili. Gjithsesi nëse keni nevojë për aksesorë për kamerat që keni blerë në të shkuarën, ato do të vazhdojnë të shiten

6- Klout, e cila maste sa popullor ishe në mediat sociale si influencer. E bukur në teori por në praktikë krijoi një reputacion për të dhëna të pavërteta
7- Go90, e orientuar drejt të rinjve për të hedhur video argëtuese, problemi qëndrontë që aktualisht ka shumë platforma të mëdha që bëjnë të njëjtën gjë
8- Path, e përdorur për një dekadë midis të rinjve që ndanin foto me njëri tjetrin, facebook i vodhi idenë e stickers në chat dhe këtu mbaroi unikaliteti i aplikacionit
9- Kuri – Asistenti juaj personal në shtëpi për çdo punë që kishit. Duket zgjidhja e ëndrrave, por i pamundur për të çarë tregun me një kosto prej 700$. Shpresojmë në të ardhmen të dalin variante më të lira

10- OpenOffice, një zgjidhje e mirë për të gjithë ata që nuk kishin akses në Microsoft Office, por që kur Google vendosi të ndaj pa pagesë të njëjtin product, erdhi dhe fundi i Oppen Office

Këtu i vjen fundi i listës tonë, duke uruar që për 2019, të kemi sa më shumë inovacion për të vënë në praktikë teknologji të reja, sidomos ato të lidhura me biznesin.

Tuesday, August 28, 2018

Pushimet mbaruan, t'i kthehemi punës!


Pas pushimeve të verës, çdo biznes ka nevojë për energji të reja, klientë të rinj. Që t'i arrini këto ju duhet të shkoni aty ku është klienti, online. Manderina Promotions, ju ndihmon të krijoni imazhin tuaj online duke nisur nga website profesional dhe i personalizuar, SEO, shkrim i përmbajtjes, krijimi e menaxhim i mediave sociale etj. 
  • Nëse nuk jeni online, nuk jeni askund. Pse e themi këtë? Sepse në radhë të pare çdo klient pret që çdo biznes ku ai do të blejë një product apo një shërbim të jetë online. Gjëja e pare që bëjnë gjithë qytetarët kur u duhet dicka, hapin internetin dhe bëjnë kërkim për produktin. Nëse nuk dilni askund, s’mund të kenë besim tek ju. Mos u çudisni kur dikush mund të mendojë që “ai nuk kishte fare faqe interneti, si mund ta besojë që të ketë produkt apo shërbim të mire”. Faqja është domosdoshmëri tani. Është si një CV e kompanisë, që gjithkush që është i interesuar ta shohë kur të ketë nevojë për ty. E njëjta gjë me një person që merrni në punë, të cilin nuk mund ta punësoni pa pare CV e tij.

  • Nëse e bëre një faqe interneti ku të hedhësh punët e tua dhe të dhënat e tua. A mjafton kjo? Mendojmë se jo. Një SEO e mire, që ka të bëjë me kodet kyçe me të cilat do ju gjejnë në Google, gjithashtu është e domosdoshme. SEO është një teknikë që jo të gjithë ata që bëjnë faqe i kushtojnë rëndësi. Ne te Manderina e kemi si pike të forte. Nëse bëjmë një faqe, dhe ajo mund të jetë e bukur për tu pare, por nuk renditet mire në Google atëherë nuk e kemi bërë mire punën tone. Ne duam që faqja jo vetëm të klikohet, por të listohet ndër të parat në Google për produktin apo shërbimin që ju ofroni.

  • Mediat sociale janë gjithashtu domosdoshmëri. Kjo sepse gjithë njerëzit kalojnë shumë kohë aty. Dhe është e nevojshme që dhe biznesi të shkojë aty ku është klienti. Prezenca në mediat sociale bën që ju të tërhiqni vëmendjen për ti cuar njerëzit te faqja juaj e internetit, ku keni të prezantuara punët, dëshmitë dhe gjithë sukseset tuaja. Ka kompani që kanë vetëm media sociale dhe thonë smë duhet faqja e internetit. Por gabim, sepse rrjetet sociale jane konsum i përditshëm. As ju vetë nuk e gjeni dot një postim tuajin para 7 muajsh apo para 5 vitesh. Ndërsa në website informacionet që doni të jepni janë të palëvizshme. Janë si një pasaportë apo si një dyqani i hapur. Mediat sociale janë karremi për të shkuar të website.

Ja përse ne si Manderina e vëmë theksin në këto tre shërbime si domosdoshmëri për biznesin tuaj: Website, SEO dhe Media Sociale. Ju mirëpresim, pasi ti keni kuptuar rëndësinë e tyre.

Wednesday, May 16, 2018

Fake News, kërcënim për median dhe demokracinë


'Fake News' është një term ka hyrë në Shqipëri jo më larg se vitin e shkuar, falë jehonës së zgjedhjeve presidenciale në SHBA. Por tashmë është përhapur gjerësisht dhe në Shqipëri. 'Fake News' është një lajm, një histori, apo dhe reklamë, e krijuar enkas për te keqinformuar publikun, për të devijuar lexuesit ose për të denigruar dike, kryesisht figurë publike. 'Fake News' lindi dhe u përhap së bashku me teknologjinë dhe me krijimin e mediave sociale, ku në morinë e burimeve të shumta të informacionit, njerëzit e kanë të vështirë se cilës media ti besojnë dhe cilës jo. E keqja është se mediat sociale për të kërkuar vëmendje, për të hyrë në treg, për më shumë klikime zgjedhin të postojnë thashetheme, lajme kafeneje, duke lënë mënjanë thelbin e profesionit të gazetarisë për mbështetjen e lajmit në më shumë se dy burime. Efekti negativ që krijohet nga Fake News nuk mund të zhbëhet. Kjo pasi edhe nëse përgënjeshtrohet lajmi askush nuk i jep përgënjeshtrimit të njëjtën hapësirë si vetë lajmit të rremë

Por a është e mbrojtur Shqipëria nga Fake News? A ka mekanizmat e duhur për ta ndalur këtë fenomen? A munden mediat serioze të distancohen nga lajmet false? A janë rrezik këto Fake News për median dhe demokracinë?

Për këto çështje mjaft të debatueshme u diskutua sot në workshopin me titull: "Fake News, problem i medias apo i demokracisë?" organizuar nga departamenti i Shkencave të Komunikimit në Unversitetin Bedër, Tiranë. Të ftuar ishin ambasadori i OSBE, z. Boschart, profesorë të njohur të gazetarisë si Mark Marku, Lutfi Dervishi, drejtues i shoqatës së gazetarëve Aleksandër Cipa, gazetare të njohur por dhe përfaqësues të marrdhënieve për publikun në institucione apo kompani. Gjithashtu të pranishëm ishin studentë të gazetarisë dhe komunikimit në këtë universitet

Fotot: Universiteti Beder, faqja zyrtare Facebook
Larmia të ftuarve kishte për qëllim të nxiste një debat mbi atë se e gjithë shoqëria është e kërcënuar nga Fake News dhe jo vetëm media. Ashtu siç u shpreh z. Boschart në fjalën e tij, Fake News janë kërcënim për demokracinë. Ai vetë përshkroi një rast ku ishte viktimë e "Fake News" dhe inkurajoi gjetjen e mekanizmave nga institucionet apo dhe organizatat e shoqërisë civile për ta luftuar këtë fenomen.

Gazetarët duke marrë fjalën thanë se zgjidhja e kësaj situate për mediat serioze është e qartë: thjesht të kontrollohen faktet tek lajmi i rremë, dhe të merren më shumë se dy burime. Deri në gjetjen e fakteve, ai lajm nuk duhet të publikohet. Në rast se gazetarët bëjnë siç duhet punën për të cilën ata paguhen, atëherë ata jo vetëm shpëtojnë reputacionin e medias ku punojnë, por e bëjnë atë të besueshëm, dhe më afatgjatë në treg.

Përveç medias që kërcënohet nga Fake News, të prekur janë individët të cilët nuk kanë ku të ankohen për lajmet që përhapen për ta: kryesisht njerëzit e botës së showbiz, të cilët janë të përndekur dhe përhapen lloj lloj lajmesh për çdo lëvizje të tyre.

Por të prekur janë dhe kompanitë. Një kompani nëse është viktimë e një 'fake news' të hapur nga konkurenti i vet e ka shumë të vështirë të reagojë. Për kompanitë mediat kërkojnë para edhe në këmbim të botimit të një përgënjeshtrimi. Shpesh kompanitë përballen me një demtim të imazhit të tyre dhe e kanë shumë të vështirë ta rikuperojnë reputacionin, madje shkojnë deri në faliment. Ajo që duhet të bëhet është që vetë mediat përvec se të zbatojnë parimet e gazetarisë, të ndërgjegjësojnë edhe publikun se cilat lajme duhet të besojnë, të shpërfillin lajmet që nuk kanë autor, nuk kanë cituar asnjë burim informacioni, të kontrollojnë faktet dhe të dallojnë lajmin nga opinioni.

Eva Kushova

Thursday, February 22, 2018

Të gjithë në 2018 flasin për SEO-n

Për çdo biznes, është e rëndësishme që të ketë një prani në internet - dhe jo thjesht të ketë një faqe interneti. Që të renditesh mirë në google, që njerëzit që ju kërkojnë ju, apo produktet tuaja t';ju gjejne kollaj ju duhen disa praktika SEO.

SEO eshte akronim i (Search Engine Optimisation), në shqip optimizim i motorëve të kerkimit dhe ka të bëjë me vendosjen e kodeve kryesore që kanë të bëjnë me produktin tënd.
Në fakt nuk është vetëm Google motor kërkimi, ka dhe të tjerë. Por padiskutim Google përbën 81% të kërkimeve ne desktop në mbarë botën, duke marrë mesatarisht 57,000 klikime për sekondë, 100 miliardë kërkime në muaj dhe 2 trilion kërkime në vit. Kjo është një mundësi gjigande që biznesi juaj apo emri juaj të dalë gjatë këtyre kërkimeve dhe ju të keni blerës apo klientë potencialë nga e gjithë bota.
SEO nuk është vetëm e mirë për të sjellë trafik apo klikime në faqen tuaj të internetit, por do të merrni më shumë klientë në dyert tuaja dhe më shumë ndjekës në llogaritë tuaja të medias sociale. Pothuajse tre të katërtat e konsumatorëve që bëjnë një kërkim online lokal përfundojnë në të vërtetë duke vizituar dyqanin aty rrotull, nëse është në një distancë pesë milje pranë tyre.
Facebook gjithashtu ka një pushtet të jashtëzakonshëm në tërheqjen e  klientëve drejt faqeve tuaja të internetit. Shumë njerëz tashmë kërkojnë një fjalë, një produkt, direkt në Facebook.
Facebook prodhoi 61 për qind të të gjitha vizitave në faqet e internetit në 2016, kështu që nuk është çudi që një shumicë e bizneseve inkorporojë mediat sociale në strategjitë e tyre të SEO.
Manderina Promotions, është një nga kompanitë shqiptare që e ofron në shërbimet e veta strategjinë SEO për bizneset.

Tuesday, February 6, 2018

Piramida e Tiranës së shpejti qendra IT më e madhe e Ballkanit

Gjatë edicionit të 6-të të ICTAwards, kryetari i bashkisë Tiranë, Z. Veliaj ka dhënë një lajm të mirë për funksionin e ri që do të ketë Piramida e Tiranës.
Piramida do të shndërrohet shumë shpejt në qendrën më të madhe rinore multifunksionale në rajon, duke shërbyer si një hapësirë për shkëmbim idesh e iniciativash, por edhe si një inkubator për bizneset e reja në fushën e ICT dhe komunikimit.


Veliaj u shpreh se pas Jerevanit, Londrës dhe Parisit, Tirana do të jetë qyteti i katërt që do të aplikojë një nga konceptet më të mira në fushën e teknologjisë dixhitale.
“Ky qytet po funksionon pak më mirë sot megjithatë unë prapë them nuk mjafton. Kjo është një nga arsyet pse ne kemi marrë një vendim shumë të rëndësishëm për ta kthyer të gjithë Piramidën e Tiranës në qendrën më të madhe të IT në rajon. Ne jemi duke punuar me një organizatë që quhet Tumo. Tumo është një organizatë me origjinë nga Amerika, një grup amerikano-armen, që filloi punën për herë të parë në Jerevan. Bëhet fjalë për një shkollë inovatore për kulturën dixhitale dhe varion nga kodimi dhe software design deri të kinema, film, fotografi, montazh dhe shumë prej proceseve të tjera. Çdo ditë në Jerevan hyjnë dhe dalin nga kjo qendër 4 mijë të rinj dhe kur them të rinj edhe fëmijë, pra nga mosha 4-24 vjeç. Aq i suksesshëm është projekti saqë për punë ditësh hapet në qendër të Parisit dhe në qendër të Londrës. Ne do të jemi qyteti i katërt që do të aplikojë konceptin Tumo dhe unë këtu i jam shumë mirënjohës edhe kryeministrit edhe qeverisë shqiptare sepse na ka dhënë pronën më të lakmuar në qytet, Piramidën e Tiranës, për ta transformuar në një projekt të tillë”, tha Veliaj.
Piramida do të jetë qendër gjigante multifunksionale kryesisht me fokus kulturën dixhitale.

Monday, January 15, 2018

Ndryshime drastike që sjell Facebook për bizneset

Jemi mësuar tashmë që rrjeti social më popullor, Facebook herë pas here sjell ndryshime. Këtë vit suprizoi me ndryshimet e mëdha që prekin sidomos bizneset e vogla. Mark Zuckerberg ka publikuar deklaratën e tij në Facebook për ndryshimet që do të ndodhin në 2018. Facebook lajmëron se duke nisur nga ky vit njerëzit do të shohin më shumë postime nga miqtë e tyre se sa nga bizneset, markat apo mediat. Qëllimi i krijimit të Facebook ka qenë të lidhë njerëzit anë e mbanë botës dhe të forcojnë lidhjet e tyre me miqtë dhe familjarët që nuk i kanë pranë, të njëjtën gjë kërkon të kthej sërish. Por, çfarë do të thotë kjo për bizneset? 

Sigurisht që palët e biznesit e kanë kontestuar këtë ndryshim, duke argumentuar se Facebook po merr para nga bizneset dhe kjo nuk është e drejtë, pasi duhet të ketë një balancë për aq sa paguajnë bizneset duhet edhe të marrin. Shumë ekspertë të marketingut në mediat sociale shprehen se: “Bizneset e vogla do të jenë ato që do të preken më shumë nga ky ndryshim. Nëse më parë një postim pa pagesë i një faqe biznesi do arrinte të shihej nga 10 % e ndjekësve, kjo shifër do të jetë akoma më ulët, dhe bizneseve do t’u duhet të bëjnë më shumë postime me pagesë”.

Manderina Promotions është gjithmonë e përditësuar me ndryshimet në marketingut online, dhe gjithë klientëve të saj ua përcjell këto risi teknologjike, duke i njoftuar se ku vlen të bëjnë investime sa më të mira në marketingun online.
Manderina mirëmban kanalet sociale të dhjetra bizneseve, duke ofruar më tepër kontent origjinal dhe angazhim natyral, përkundrejt postimeve me pagesë. Avantazhet e Manderinës janë se ne dimë të krijojmë një angazhim më të mirë me ndjekësit dhe duke i kthyer ata në potencial për klientët tanë. 

Monday, January 8, 2018

Mediat sociale në 2018- ndryshime drastike

Teknologjia nuk ecën, por vrapon. Priten shumë ndryshime dhe trende të reja në arenën e mediave sociale për 2018 dhe madje mendohen se ndryshimet do jenë dramatike. 
Kompanitë janë në ankth për të hedhur më shumë para në reklamimin në media sociale, por nuk dinë saktësisht se ku dhe si. Një gjë është e sigurt: Koha që po shpenzojnë gjithë njerëzit në mediat sociale është rritur jashtëzakonisht shumë, dhe kompanitë apo reklamuesit nuk u mbetet gjë tjetër veçse t'u shfaqen klientëve të tyre kudo ku ata janë, për të dhënë shfaqje pikërisht si në një koncert para tyre. 

Shkurtimisht cilat janë trendet:

1. Instagram stories 
Instagrami po merr një hov të jashtëzakonshëm. Shikueshmëria e Instagram Stories, po sheh vetëm rritje audience dhe impakti i marketingut është gjigand. Llogaritë e personave me mbi 10 000 ndjekës mund të shtojnë tashmë një link në historinë e tyre. Deri tani një link në instagram lejohej vetëm te profili yt dhe askund tjetër, por tashmë po shtohen mundësitë e reklamimit por përmes atyre që kanë më shumë ndjekës. Videot kanë shënuar rënie ndërsa instagram stories janë e ardhmja e këtij viti. E bukura e instragramit është se cdo gjë që ti do të shohësh mund ta gjesh në sekondë përmes ndjekjes së një hashtagu të caktuar, gjë që nuk ndodh me mediat e tjera sociale. 

2. Influencer marketing, ose njerezit me popullaritet qe reklamojne produkte apo biznese te ndryshme jane nje industri miliarda dollareshe. Dhe tashme nuk flitet me per brezin e të rinjve (millennials, pra 30 vjecaret e sotshem qe lindën dhe u rriten me teknologjinë e re të interentit), por vendin e tyre po e  ze Brezi Z. Generation Z janë ata që kanë lindur në fund të viteve 90 dhe fillim të viteve 2000, që po bëjnë kërdinë në mediat sociale, vecanërisht në Instagram. Këta janë sot influencerat e sotshem dhe në marketing. Ata jane dhe blerësit kryesore. Ky brez më shumë preferon të blejë dicka që është reklamuar në mediat sociale sesa kudo tjetër dhe nuk pyet për çmimin, psh nëse një palë syze i mban personi i tij i adhuruar, ato syze do ti blejë patjetër, pavaresisht nga çmimi. 

3. Live streemings
Gjithçkaje live nuk i ikën kurrë moda. Edhe gjatë 2018 cdo gjë live fiton përparësi ndaj gjithë kopjacëve të tjerë. në fakt këtë e mundëson dhe teknologjia, Vetë celularët tashmë janë më të shpejtë, dhe aplikacionet janë pa fund. Kompanitë telefonikë po punojnë për të futur së shpejti versionin 5G të shpejtësisë së internetit. kështu që nuk është problem për të parë pa fund live streeming. Edhe cilësia e videove ka për të qenë shumë e mirë. 

4. Twitter pritet të ndryshojë 
Twitteri po e kupton që po mbetet pas krahasuar me vrullin e Fb dhe Instagram. Shumë përpjekje po bëhen për ndryshme të mëdha, sa as vetë stafi i Twitter nuk e përcakton dot .. Vitin e shkuar ndryshuan numrin e karaktereve, por pritet që këtë vit të prezantohen të tjera ndryshime dramatike. Se çfarë do e shohim... 

6. Prezenca online do ju marrë kohë
Që të menaxhoni mirë kohën, duhet të njihni disa platforma që të planifikoni mirë postimet tuaja apo angazhimin tuaj. Mediat sociale janë në garë t'ju marrin gjithë kohën që keni në dispozicion. Statistikat thonë se mediat sociale po u marrin njerëzve brenda një ditë, gati 6-8 orë, pra një ditë pune, dhe kjo është e tmerrshme. Nëse e perdorni për biznes dhe për të nxjerrë fitime, është mirë, por nëse këto orë i përdorni thjesht për të naviguar dhe për të bërë like dhe komente për të tjerët, keni humbur shumë...  Nëse nuk dini ta bëni, ka kompani dhe në Shqipëri që merren me këtë punë... Mediat sociale kanë para, thjesht mësojini si t'i nxirrni ato....  

Manderina Promotions...